Tid: 11:30 –
Hver dag vil vi ved lunsjtider publisere en tegnefilm som gir en innføring til dagens tema. Du finner filmen på https://www.facebook.com/AFF.Norway og https://www.linkedin.com/company/aff/
Lenke kommer Tilbake til oversiktTid: 15:00 –
Hver ettermiddag publiseres en podkast der Marius Jones og Torhild Eide Torgersen – med utgangspunkt i et case fra filmens eller bøkenes verden – snakker med fagpersoner om friksjon. Dagens gjest er teamforsker og førsteamanuensis ved NHH Therese Sverdrup. Hva er det som typisk skaper friksjon i grupper? Hvordan kan vi jobbe smart for å håndtere denne friksjonen og dra nytte av den? Og hva ville Therese svart hvis Alvekongen Elron ba henne om råd for å håndtere friksjon i Ringens Brorskap fra Ringenes Herre-trilogien? Ta med deg Gnist på bussen eller i bilen på vei hjem.
Lenke kommer Tilbake til oversiktTid: 09:00 – 15:00
Reflektoriet er et lite laboratorium for utvikling av relasjonell kompetanse for grupper på opp til 12 mennesker. Relasjon og friksjon er to av dimensjonene i slike prosesser.
Spurkeland har arbeidet med relasjonsforståelse i 35 år gjennom bøker, forelesninger og prosesser, og er opptatt av den viktige plassen relasjonsforståelse har for å skape lagkvalitet, godt arbeidsmiljø og godt samarbeid. Denne dagen inviteres deltakerne til et reflektorium på Spurkelands gård på Seim, hvor de jobber med utgangspunkt i egne erfaringer og kunnskap.
Begrenset antall plasser – førstemann til mølla.
Lenke kommer Tilbake til oversiktTid: 09:00 – 12:00
Det finnes utallige gode teorier om ledelse. Da er det vel bare å følge dem, eller?
Tja. Mange ledere har en top-notch utdanning, mye erfaring og smarte ledelsesverktøy – og likevel blir det av og til bare rot. Ordene kommer ikke ut slik de var planlagt, og kroppsspråket passer ikke sammen med det vi sier. Det svir i magen, knyter seg i brystet, hjertet og pusten går fortere. Og verst av alt: Tilgangen til den rasjonelle delen av hjernen, der vi har lagret utdanningen og verktøyene våre, kan bli borte. Hva er det egentlig som skjer da? Og hva kan vi gjøre med det?
Kanskje står irritasjon over en kollega i veien for den lederen du vil være? Eller føler du at du egentlig ikke har noe på det møtet å gjøre? At du «faker» det? Og alt det snakket om å «lede med hjertet» – hva betyr det egentlig?
På denne workshopen får du noen gode svar fra Norges fremste utdanningsinstitusjon for emosjonell intelligens (EQ).
Dora Thorhallsdottir, grunnlegger og eier av EQ Institute, tar deg med på en humørfylt reise på en arbeidsplass der lederen er høy på IQ og lav på EQ.
Deretter blir det gruppesesjoner ledet av to EQ-lærere. De vil dele sine personlige ledererfaringer, som blant annet handler om skam, utbrenthet, ensomhet, frustrasjoner og overansvarlighet. De viser hvordan de ved hjelp av økt emosjonell intelligens har fått mer trygghet og mestring i lederrollen og et arbeidsliv som er mindre energitappende. I små grupper vil du få noen smarte EQ-verktøy som du kan bruke i din lederhverdag. Du deler akkurat så lite eller mye du vil.
Arrangementet er i regi av EQ Institute
Sted: EQ Institute sine lokaler på Skøyen, Drammensveien 155
Tid: Onsdag 30. august kl. 9-12
Lenke kommer Tilbake til oversiktTid: 08:45 – 10:00
«Alle fellesskap er som omvendte kjøleskap. De gir varme innad og kulde utad.»
Peter Normann Waage
Å være en del av et fellesskap er fint. At teamet blir sterkt, at relasjonene med mine nærmeste kollegaer styrkes, det oppleves godt. Men kan det bli for trygt? At det blir så hyggelig å være med teamet, slik at vi faktisk blir dårligere til å samarbeid med andre?
I Joint Action har vi spesialisert oss på samhandling, hvordan lykkes i det tverrfaglige og tverrorganisatoriske – hvordan styrke det vi kaller relasjonell kapasitet.
Og vi er nysgjerrige på hvordan psykologisk trygghet påvirker evne og vilje til å samarbeid, hvordan psykologisk trygghet påvirker den relasjonelle kapasiteten.
Carsten Hornstrup (PhD, direktør Joint Action) vil dele fra sitt siste arbeid med tematikken, og snakke om psykologisk trygghet, produktive relasjoner og ledelse.
Link kommer Tilbake til oversiktTid: 09:00 – 12:00
Varslingsinstituttet benyttes i stor grad til å varsle om dårlig ledelse, fryktkultur, trakassering og uforsvarlig arbeidsmiljø. I møte med disse varslene opplever virksomhetene mange dilemmaer. Skaper varslingssakene i arbeidsmiljøsammenheng flere problemer enn de løser? Handler det om håndteringen eller instituttet? Vil en ny varslingslov hjelpe?
Vår erfaring er at for disse sakene gjenstår det mye for å etablere grenser, identifisere undersøkelsesmetoder og iverksette tiltak som gjør at virksomheten og de involverte kan legge saken bak seg og gå videre.
Vi inviterer til en workshop til å utforske varslingens dilemmaer. Her lover vi ikke klare og enkle svar på vanskelige spørsmål, men vi inviterer til en dugnad hvor vi vil dele vår erfaring og håper du vil bidra med din. Målet er å utforske hvilket handlingsrom virksomheter har for å håndtere krevende varslingssaker.
Målgruppe er ledere og ansatte i HR funksjoner
Arrangør: Littler og AFF
Lenke kommer Tilbake til oversiktTid: 08.00 – 08.30
Start dagen sammen med en aktuell leder og programdirektør for Solstrandprogrammet Hans Morten Skivik. Sammen reflekterer de rundt teamet friksjon..
Ingen påmelding kreves.
Morgenkaffen vil være tilgjengelig på AFF sin profil på Facebook og Linkedin, samt på https://aff.no/
Arrangør: AFF
Lenke kommer Tilbake til oversikt