Tilbake til oversikt

Onsdag 30.08

Ingen gnist uten friksjon

Tid: 08.00 – 08.30

Morgenkaffe med Anne-Kari Bratten

Start dagen sammen med en administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter Anne-Kari Bratten, og programdirektør for Solstrandprogrammet Hans Morten Skivik. Sammen reflekterer de rundt ledelse og friksjon..

Ingen påmelding kreves.

Morgenkaffen vil være tilgjengelig på AFF sin profil på Facebook og Linkedin, samt på https://aff.no/

Arrangør: AFF

Tilbake til oversikt

Tid: 08:45 – 10:00

Psykologisk trygghet – produktive relasjoner – ledelse

«Alle fellesskap er som omvendte kjøleskap. De gir varme innad og kulde utad.»
Peter Normann Waage

Å være en del av et fellesskap er fint. At teamet blir sterkt, at relasjonene med mine nærmeste kollegaer styrkes, det oppleves godt. Men kan det bli for trygt? At det blir så hyggelig å være med teamet, slik at vi faktisk blir dårligere til å samarbeid med andre?

I Joint Action har vi spesialisert oss på samhandling, hvordan lykkes i det tverrfaglige og tverrorganisatoriske – hvordan styrke det vi kaller relasjonell kapasitet.

Og vi er nysgjerrige på hvordan psykologisk trygghet påvirker evne og vilje til å samarbeid, hvordan psykologisk trygghet påvirker den relasjonelle kapasiteten.

Carsten Hornstrup (PhD, direktør Joint Action) vil dele fra sitt siste arbeid med tematikken, og snakke om psykologisk trygghet, produktive relasjoner og ledelse.

Sted: Webinar
Tid: 08:45-10:00
Arrangør: Joint Action Analytics

Tilbake til oversikt

Tid: 09:00 – 12:00

Varslingens dilemma

Varslingsinstituttet benyttes i stor grad til å varsle om påstått dårlig ledelse, fryktkultur, trakassering og uforsvarlig arbeidsmiljø. I møte med disse varslene opplever virksomhetene mange dilemmaer. Skaper varslingssakene i arbeidsmiljøsammenheng flere problemer enn de løser? Handler det om håndteringen eller instituttet?

Vår erfaring er at for disse sakene gjenstår det mye for å sortere hva som er varsling og ikke. Finne egnede metoder for å undersøke varselet og iverksette tiltak som gjør at virksomheten og de involverte kan legge saken bak seg og gå videre..

Vi inviterer til en workshop til å utforske varslingens dilemmaer. Her lover vi ikke klare og enkle svar på vanskelige spørsmål, men vi inviterer til en dugnad hvor vi vil dele vår erfaring og håper du vil bidra med din. Målet er å utforske hvilket handlingsrom virksomheter har for å håndtere krevende varslingssaker.

Målgruppe er ledere og ansatte i HR funksjoner

Tid: Onsdag 30. august klokken 09:00-12:00
Sted: AFF sine lokaler i Drammensveien 44, 0271 Oslo
Arrangør: Spekter, Littler og AFF

Tilbake til oversikt
Dora Thoralsdottir

Tid: 09:00 – 12:00

EQ-ledelse: Hvordan lede uten klumpen i magen?

Det finnes flere teorier om ledelse som er svært verdifulle. Men er det så enkelt som å bare følge dem?  

Vel, det er ikke alltid tilfellet. Selv erfarne ledere, med en imponerende utdannelse og smarte verktøy, kan oppleve kaos av og til. Ordene kommer ikke ut som planlagt, og kroppsspråket samsvarer ikke med det vi ønsker å formidle. Det kan føre til ubehagelige fysiske reaksjoner som en klump i magen, stramhet i brystet, raskere hjerteslag og pust. Verst av alt er at vi kan miste tilgangen til den rasjonelle delen av hjernen, der vår kunnskap og verktøy er lagret. Hva skjer egentlig i hjernen i slike øyeblikk, og hvordan kan vi håndtere det? 

Kanskje ligger irritasjon over en kollega i veien for å bli den lederen du ønsker å være. Eller kanskje føler du at du ikke hører hjemme på møtet og “faker” det. Og hva betyr egentlig begrepet “lede med hjertet”?  

På denne workshopen vil du få svar fra en av Norges fremste leverandører av kurs med fokus på utvikling av emosjonell intelligens (EQ), EQ Institute AS.  

Dora Thorhallsdottir, grunnlegger og eier av EQ Institute, tar deg med på en humørfylt reise på en arbeidsplass der lederen er høy på IQ og lav på EQ.  

Etter foredraget vil to EQ-lærere dele sine personlige erfaringer som ledere, inkludert temaer som skam, utbrenthet, ensomhet, frustrasjon og overansvarlighet. De vil vise hvordan de har oppnådd økt trygghet og mestring i lederrollen gjennom å utvikle sin emosjonelle intelligens, noe som har gjort arbeidslivet mindre energitappende. I små grupper vil du få praktiske EQ-verktøy som du kan implementere i din egen ledelsesstil.  

Arrangementet er i regi av EQ Institute
Sted: Drammensveien 155 
Tid: Onsdag 30. august kl. 9-12

Tilbake til oversikt

Tid: 09:00 – 15:00

Reflektorium med Jan Spurkeland

Reflektoriet er et lite laboratorium for utvikling av relasjonell kompetanse for grupper på opp til 12 mennesker. Relasjon og friksjon er to av dimensjonene i slike prosesser.

Spurkeland har arbeidet med relasjonsforståelse i 35 år gjennom bøker, forelesninger og prosesser, og er opptatt av den viktige plassen relasjonsforståelse har for å skape lagkvalitet, godt arbeidsmiljø og godt samarbeid. Denne dagen inviteres deltakerne til et reflektorium på Spurkelands gård på Seim, hvor de jobber med utgangspunkt i egne erfaringer og kunnskap.

Begrenset antall plasser – førstemann til mølla.

Tilbake til oversikt

Tid: 11:30 –

Dagens tegnefilm

Hver dag vil vi ved lunsjtider publisere en tegnefilm som gir et perspektiv på dagens tema. Du finner filmen på AFF sine sider på Facebook og LinkedIn, samt på AFF sine websider.

Tilbake til oversikt

Tid: 12:00 – 13:30

Start Smart for effektive team og grupper  

Gnistrer det av teamet ditt?

De fleste er optimistiske ved oppstart av et nytt team. Vi er nysgjerrige på hverandre og på hvordan vi sammen skal angripe problemstillingen som ligger foran oss.
Tiden går og det viser seg at vi ikke er så samkjørte i arbeidet vårt som vi ønsket å være. Noen tenker for stort og har grenseløse ambisjoner. Andre skyter ned ethvert forslag som utfordrer. Noen av oss prioriterer ikke de felles møtene vi setter av tid til. Andre lagrer ikke filene sine i delt mappe. Noen er passive når vi møtes. Andre kommer aldri til poenget når de først får ordet.
Kan Start Smart være et effektivt verktøy for å håndtere friksjon i teamarbeidet?

Bli med på digital workshop hvor vi får jobbe med teamutviklingsverktøyet Start Smart og dele erfaringer mellom oss.
Workshopen passer både for deg som ikke har brukt verktøyet før og for deg som har rukket å opparbeide deg god erfaring med Start Smart.

Tid: Onsdag 30. august 12:00-13:30
Sted: Digitalt
Arrangør: AFF

Tilbake til oversikt

Tid: 13:30 – 15:00

Konflikt og konflikthåndtering

Praktiske erfaringer fra konfliktarbeid. Et seminar for studenter ved Master i konfliktmegling ved Det Juridiske Fakultet, Københavns universitet.

Arrangør: Københavns universitet i samarbeid med AFF

Tilbake til oversikt

Tid: 14:30 – 15:30

Bittersweet – a conversation with Susan Cain

Susan Cain gained worldwide recognition when she wrote the book “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking.” The book spent nine years on The New York Times bestseller list, has been translated into 40 languages, and was named the best book of the year by Fast Company Magazine. Fast Company also included Cain on their list of Most Creative People in Business. With her unique perspective on society and individuals, she helps us see ourselves and our fellow human beings in a new light. By listening to Susan Cain, you become a bit wiser, more generous, and more empowered by your own vulnerability. Her latest book, “Bittersweet,” is poised to become an international bestseller and has already been selected as one of Oprah Winfrey’s books of the year. In the book, she advocates for embracing melancholy and warns against “a society obsessed with showcasing only the positive.” We become more whole as human beings by acknowledging the experiences of sorrow, loss, and bitterness that all individuals occasionally encounter. Cain’s TED talks have been viewed over 40 million times, and LinkedIn has ranked her as the sixth top influencer in the world, right behind Richard Branson and Melinda F. Gates.

The conversation with Susan Cain will be held digitally, and it will be facilitated by Stein Markussen from NNL and Heidi Westli from AFF.

Time: Wednesday, August 30th 2:30 PM – 3:30 PM
Location: Digital
Organizers: NNL and AFF

Tilbake til oversikt

Tid: 15:00 –

Gnistpodden: Ringenes Herre og friksjon i team

Hver ettermiddag publiseres en podkast der Marius Jones og Torhild Eide Torgersen – med utgangspunkt i et case fra filmens eller bøkenes verden – snakker med fagpersoner om friksjon. Dagens gjest er teamforsker og førsteamanuensis ved NHH Therese Sverdrup. Hva er det som typisk skaper friksjon i grupper? Hvordan kan vi jobbe smart for å håndtere denne friksjonen og dra nytte av den? Og hva ville Therese svart hvis Alvekongen Elron ba henne om råd for å håndtere friksjon i Ringens Brorskap fra Ringenes Herre-trilogien? Ta med deg Gnist på bussen eller i bilen på vei hjem.

Arrangør: AFF

Tilbake til oversikt

Tid: 19:00 – 20:30

Politisk festkveld

Hva slags friksjon vil oppstå når Bergens byrådslederkandidater Christine Meyer (H) og Rune Bakervik (Ap) møter redaktører fra BA, BT, Dagens Næringsliv og VG på NHH?

Lokalpolitikken i Bergen er «nokke for seg sjøl». De politiske sakene er unike, debattene er fulle av følelser og ingen vet helt hva som kan skje når bergenserne går til valgurnene. For å forstå hva dette handler om, inviterer NHH til en politisk festkveld for å dykke ned i lokalvalget.

– I tillegg til topplederduellen, skal vi få innsikt i hvordan de politiske kommentatorene jobber og i hvilken grad politikerne eller vanlige folk bryr seg om hva de skriver. Det vil gi tilhørerne et interessant metaperspektiv på dynamikken i politisk kommunikasjon, og i hvor stor grad dette bidrar også til politiske beslutninger, sier kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen.

Tid: onsdag 30.august kl 19:00 (dørene åpner kl 18)
Sted: NHH, Helleveien 30
Arrangør: NHH

Tilbake til oversikt

Timeplan